مقر سایت مأموریت+ در روستای زیبای اسلامیه قرار گرفته است. اگر به اولین شهر خشت خام و دومین شهر تاریخی جهان, استانی پُر از آبانبار و بادگیر که بلندترین بادگیر جهان نیز در آن وجود دارد یعنی “یزد” سفر کردید به روستای اسلامیه هم سری بزنید، با دیدن مکانهای دیدنی، بافت تاریخی و کوههای اسرارآمیزش شگفتزده خواهید شد. ما در این بخش اول از همه تریبون را در اختیار خبرگزاری مهر قرار میدهیم تا ببینیم روستای اسلامیه را چگونه توصیف میکند
شناسهٔ خبر: ۱۳۶۴۳۵۰ – یکشنبه ۲ مرداد ۱۳۹۰ – ۰۸:۱۸
اسلامیه؛ روستای هدف گردشگری/ صدها جاذبه بر پیکر “فراشاه” خفته است
یزد- خبرگزاری مهر: استان یزد از مناطقی است که با وجود قرار گرفتن در پهنهی کویر, روستاهای بسیار زیبایی دارد و تعداد زیادی از این روستاها به عنوان روستاهای هدف گردشگری معرفی شدهاند که اسلامیه نیز از جمله این مناطق به شمار میرود.
به گزارش خبرنگار مهر, روستای اسلامیه یا همان فراشاه سابق در درهای عریض در ۳۰ کیلومتری جنوب غربی مرکز استان یزد و ۱۰ کیلومتری مرکز شهرستان تفت در دامنهی شمالی شیرکوه و در مجاورت کوه معروف عقاب کوه به صورت روستایی خطی در امتداد محور یزد- شیراز قرار دارد.
این روستا از گذشتههای دور تاکنون به عنوان یک قطب تجاری که بیشترین خدمات رفاهی به مسافران و رهگذران را ارائه میدهد مطرح بوده و تاکنون نیز روز به روز بر واحدهای خدماتی و تجاری آن افزوده شده است و اکنون نیز به عنوان یک قطب تجاری شهرستان تفت در خدمت شهروندان و مسافران است.
گرچه تفت از مناطقی است که بیشترین سیر مهاجرت را به ویژه طی سالهای اخیر داشته است اما ظرفیت گردشگرپذیری اسلامیه سبب شده ساکنان این روستا بر خلاف سایر روستاهای همجوار کمتر مهاجرت کنند.
اسلامیه اکنون یک روستای زنده و پویا و البته مهاجرپذیر است.
روستای اسلامیه یکی از روستاهای نمونه شهرستان تفت است که خدمات ارزندهای را به انقلاب اسلامی داشته و دارد و تقدیم ۲۰ شهید از این روستا به انقلاب اسلامی, این روستا را به شهیدیه شهرستان تفت مشهور کرده است.
اسلامیه در تابستان محل استراحت بسیاری از مردم یزد است و مسافرت مردم به آن از اوایل بهار شروع شده و تا اواخر تابستان ادامه دارد و چشمه “تامهر” مکانی است که بیشترین بازدیدکننده را در روزهای تعطیل به خود اختصاص میدهد.
این چشمه از اوایل بهار شروع به جوشیدن میکند و تا مهرماه آب دارد به همین دلیل اهالی از گذشتههای دور برای آن نام “تامهر” را انتخاب کردهاند.
اسلامیه از روستاهایی است که قدمتی به بلندای تاریخ دارد و وجود بناهای تاریخی شامل قلعه و …. گواهی بر این ادعاست.
گرچه بخشهای زیادی از قلعه قدیمی این روستای هدف گردشگری تخریب شده اما جاذبههای گردشگری این روستا در دل کویر بیش از جاذبههای تاریخی مردم را به خود جذب کرده است.
کوچه باغهای زیبای اسلامیه که با سنگفرشهای زیبا مفروش شده یک ظهر گرم تابستان را به روزی با نشاط و زیبا تبدیل میکند.
کوههای سر به فلک کشیده اسلامیه نیز جاذبهای طبیعی هستند که سالانه تعداد زیادی از گردشگران را به سوی خود فرا میخواند.
رشته کوهی از شیرکوه معروف به شیرکوه صغیر که از غرب به شرق کشیده شده و در زمستان عمدتاً پوشیده از برف و در فصل بهار در تمام درههای آن دارای آب فراوان و در فصل تابستان آب به اندازه خوردن موجود بوده و برای کوهنوردی در تمام فصول سال مناسب است.
وجود غار اسلامیه در دامنه ارتفاعات یاد شده, علاوه بر آثار تاریخی موجود در آن, جاذبهی مخصوص را برای کوهنوردی به وجود آورده است.
این غار به عرض ۲۰ و ارتفاع ۲۰ متر است و در غار بقایایی از یک قلعهی قدیمی وجود دارد. این قلعه دارای هفت دیوار است و دیوارها از خشتهای بزرگ ۴۰ در ۴۰ و ارتفاع ۱۲ سانتیمتری و با ملات کاهگل ساخته شده که قدمت آن به زمان اشکانیان میرسد.
از اماکن تاریخی روستا نیز میتوان به مسجد قدمگاه علی بن موسی الرّضا(ع), دومین قدمگاه که دارای سند معتبر است اشاره کرد.
مسجدی مقرب که تعداد بسیار زیادی از مردم قدیم و جدید حاجات زیادی را از آقا علی ابن موسی الرضا(ع) صاحب مسجد گرفتهاند و در قدیم مأمن مردم از هجوم سیلهای وحشتناک و سایر بلایای طبیعی بوده است.
این مسجد جزو آثار باستانی و ثبت شدهی تاریخی و از آثار باستانی و میراث فرهنگی ایرانیان است. این بنا در سال ۵۱۲ هجری قمری به امر گرشاسپ بن علی از امرای کاکویه دیلمی ساخته شده است.
مسجد جامع اسلامیه و بافت تاریخی اطراف آن که در ایران منحصربهفرد است نیز از آثار باستانی اسلامیه به شمار میرود در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. این مسجد از قدیم تاکنون میزبان تعداد زیادی از گردشگران به ویژه گردشگران خارجی بوده است.
قلعهی اسلامیه نیز از بناهای منحصربهفرد این روستای هدف گردشگری است اما بخشی از آن دچار آسیب شده و تاکنون اقدامی از سوی میراث فرهنگی برای مرمت آن صورت نگرفته است.
آسیابهای آبی و آبانبارها نیز که تعداد آنها در این روستا زیاد است از جاذبههای دیگر اسلامیه یا همان فراشاه سابق بهشمار میروند.
در اسلامیه خانههای قدیمی با معماری چشمنواز و اصیل زیاد به چشم میخورد و تعداد زیادی از آنها در فهرست آثار ملی به ثبت رسیدهاند.
قناتهای قدیمی، دربهای کهن، بافت تاریخی ارزشمند، درختان کهنسال و حتی مراسم نخلبرداری ویژهای که در این روستا در ایام تاسوعا و عاشورا انجام میشود سالانه تعداد قابل توجهی گردشگر را جذب این منطقه میکند.
این روستا به لحاظ برخورداری از فضاهای ورزشی نیز غنی است به نحوی که از سالنهای ورزشی و زورخانهای قدیمی برخوردار است.
بسیاری از مراسم روستای اسلامیه به ویژه در اعیاد و مناسبتهای مذهبی برای گردشگران به ویژه گردشگران خارجی جالب توجه است که از آن جمله میتوان به نخلبرداری، روزهخوانی های ویژه، پرسهزنی در روز تاسوعا، مراسم ویژه “چند چین” و… اشاره کرد.
جاذبهی باغهای اسلامیه را نیز نمیتوان نادیده گرفت. اغلب این باغها به روشهای سنتی نگهداری میشوند و در بسیاری از آنها علاوه بر درختان و محصولات معمول کشاورزی, گیاهان خودرو نظیر شاهتره، شیرینبیان، گل ختمی, گل خواصی، روناس، نعنا و… میروید که ساکنان اسلامیه از آنها عرقیات گیاهی و گیاهان دارویی تولید میکنند.
تابستان فرصت مغتنمی برای بازدید از جاذبههای طبیعی به ویژه در روستاهاست و اسلامیه نیز در دل کویر یزد فرش سبز خود را به سوی گردشگران گشوده است.
عکاس: مسعود ساکی/ خبرگزاری مهر
– – –
در این سالها به همت مردم و مسئولان روستای اسلامیه و استان یزد پیشرفتهای زیادی صورت گرفته است, مانند مرمت دیوار قلعهی تاریخی، راهاندازی مجتمع تفریحی گردشگری، راهاندازی یک درمانگاه و ساخت یک مجتمع بهداشتی درمانی، راهاندازی چند اقامتگاه بومگردی و… که مثل گذشته با حفظ طبیعت بکر آن میتوان موجب مهاجرت معکوس بیش از پیش به روستا شد و الگویی برای دیگر روستاها بود
روستاهایی که مدتهاست خالی از سکنه شدهاند نیز میتوانند دوباره احیاء شوند؛ رونق هر روستا به وجود زیرساختها برای زندگی و مشاغل و کسب و کارهایی که در آن وجود دارند بستگی زیادی دارد و جوانها میتوانند نقش پُر رنگی در آن داشته باشند. هر روستا در هر کجای میهن عزیزمان میتواند با الگو قراردادن نمونههای موفق از سراسر دنیا و تطبیق آن با هویت و فرهنگ بومی که دارد در این امر با خودباوری و امید و تلاش مردم و مسئولان آن موفق شود و موجب روشن نگه داشتن چراغهای هر روستا و پیشرفت روزافزون آنها شد
– – –
بعید نیست سایت مأموریت+ اینبار در روستای اسلامیه
مقر فعالیتهای خود, درهی سیلیکون دیگری ایجاد کند
درهی سیلیکون نام رایج و غیررسمی منطقهای در حدود ۷۰ کیلومتری جنوب شرقی سانفرانسیسکو در حومهی سانتا کلارا، کالیفرنیا، ایالات متحده آمریکا است. شهرت این منطقه به دلیل قرار داشتن بسیاری از شرکتهای مطرح انفورماتیک جهان در این منطقه است. نام این منطقه ابتدا برگرفته از تعداد زیاد شرکتهای تولید کنندهی تراشههای سیلیسیمی در این منطقه بود که بعدها به نمادی از وجود شرکتهای بسیار فعّال در زمینهی فناوریهای پیشرفته در این منطقه تبدیل شد. درهی سیلیکون شهرهای بسیاری را دربرمیگیرد که مهمترین آنها سنحوزه, مشهور به پایتخت سیلیکونولی میباشد.
جغرافیا:
سیلیکونولی منطقهای است در حدود ۷۰ کیلومتری جنوب شرقی سانفرانسیسکو در حومهی سانتا کلارا، کالیفرنیا. این منطقه اقتصادی و غنی از لحاظ کشاورزی در شمال غربی درهی پالو آلتو واقع شده است. سیلیکونولی نواری است به طول ۴۵ کیلومتر و عرض ۱۵ کیلومتر و در حد فاصل خلیج سانفرانسیسکو در شرق و کوههای سانتاکروز که در غرب و ساحل جنوب شرقی محصور شده است و بین شهرهای سانفرانسیسکو و سنحوزه قرار گرفته است.
تاریخچه:
تاریخچهی ایجاد این ناحیه را گاراژی میدانند که در دههی سال ۱۹۳۰ میلادی دو دانشجوی مهندسی دانشگاه استنفورد به نام های “دیوید هیولت” و “ویلیام پاکارد” شرکتی را با نام “اچپی” پایهگذاری کردند و فعالیت خود را در آن آغاز نمودند. این گاراژ اکنون بهعنوان نماد سیلیکونولی و محل تولد آن شناخته میشود.
از جمله شرکتهای بزرگ واقع در این منطقه میتوان موارد زیر را نام برد:
اپل، ای بی، آلفابت، تسلا موتورز، ویزا کارت، نتفلیکس، فیسبوک، اینتل، ای ام دی، ادوبی سیستمز، اچ پی، سیسکو سیستمز، انویدیا، سیمنتک، هیولت پکرد اینترپرایز و….
باید منتظر آینده بود؛ در هیجانانگیزترین روزهای آینده سایت مأموریت+ همراه ما باشید.
تاریخ پست و بهروزرسانی آن: ۱۳۹۰/۳/۸- ۱۴۰۲/۵/۱۹
منابع:
تکمیل و تنظیم:
روابط عمومی سایت مأموریت+
مطالب مرتبط: